Aloe Vera Silver Body Lotion

Av Per Dahlin

Jag har utvecklat denna exklusiva helkroppssalva (eng. ”Body Lotion”), vilken kan användas på de flesta hudtyper. Den innehåller en balanserad kombination av olika vegetabiliska oljor tillsammans med Aloe Vera gel, olika naturliga och kroppsegna substanser, vitaminer samt kolloidalt silver i både nanofom och i jonform.

Ingredienser:

Allantoin är ett naturligt förekommande ämne i ämnesomsättningen hos växter och hos de flesta levande varelser inkl. människor. Ämnet har visat sig effektivt på svårläkta sår, vilket man indirekt upptäckte redan under första världskriget, då man lärde sig att sår där det fanns fluglarver läkte mycket snabbare. Och dessa larver (liksom även sniglar) avsöndrar just detta ämne. Ämnet framställs idag genom extraktion av växten vallört, som innehåller särskilt hög koncentration av detta ämne.

Aloe Vera (lat ”Aloe barbadensis”) är kanske den mest kända växten med hudläkande egenskaper. Koncentrationen motsvarar ca: 95% ren Aloe Vera Gel.

Arganolja (lat: ”Argania Spinosa L.”) Arganolja kommer från arganträdets frukter, ett träd som endast växer i Marocko, vilket gör den till den dyraste och mest exklusiva av alla vegetabiliska oljor. Oljan är tunn och tränger lätt och snabbt in i huden, och passar därför särskilt bra på tunn och känslig hud som annars är känslig för feta oljor, ex.vis runt ögonen. Oljan har en dokumenterad förmåga att motverka hudens uttorkning samt minskar upp­komsten av rynkor och ärr­bildning. Oljan är därtill antiinflammatorisk och med hög halt av omega-6 fettsyra, vitamin E, betakarotener, fettsyror, växtsteroler och antioxidanter. Arganoljan här är ekologisk och kallpressad.

Carbomer 940 är ett syntetisk s.k. polymer som har förmåga att absorbera och binda stora mängder vatten, och som är vanligt förekommande i alla slags hudvårdsprodukter. Molekylstorleken är så pass stor att de däremot inte kan tränga in i huden. Det har tillförts i liten mängd som fuktbindande och gelerande ämne.

Cetylstearylalkohol (eng. ”Cetyl Stearyl Alcohol) är en 50/50% blandning av två s.k. fettsyre­alkoholer – cetylalkohol och stearylalkohol, och fungerar både som emulgeringsmedel (som får vatten och olja att blandas), som stabiliseringsämne och som förtjockningsmedel, och ger salvan en silkeslen konsistens. Den har framställts utifrån kokosolja.

DMAE, eller Dimetyletanolamin, är en i kroppen naturligt förekommande kemisk substans som bildar ämnet acetylkolin, vilket bl.a. bidrar till att göra huden fast (en viktig orsak till varför åldrande hud också bli slapp är bristen på acetylkolin), så ämnet har en föryngrande effekt på huden, och slätar på så sätt ut rynkor.

Glycerin (vegetabiliskt) är ett ämne som förekommer naturligt i kroppens alla fettceller. Det har en fuktbindande och mjukgörande effekt på huden. Glycerin kan ha endera animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. Denna har vegetabiliskt ursprung, och är framställt från växtoljor.

Gurkmejaextrakt (eng. ”turmeric root extrtact”) har primärt använts för syntes av det kolloidala silvret i form av nanopartiklar. Silvernanopartiklarna är inneslutna av ett lager av de molekyler som gurkmeja består av – huvudsakligen ämnet curcumin. Curcumin har starka anti-inflammatoriska egenskaper, och har därtill anti-oxidativ effekt, d.v.s. motverkar de skadliga s.k. fria radikalerna som förstör huden. Ämnet skyddar därtill mot UV-strålning samt motverkar pigmentfläckar.

Hampaextrakt (eng: ”Hemp Extract”) är ett extrakt utvunnet från de torkade blomställningarna utan frön, och som innehåller en hög koncentration fytocannabinoider (inkl. CBD) och terpener, vilka har en rad olika positiva hälsoegenskaper. Framställt från ekologiskt odlad EU-godkänd industrihampa.

Hampfröolja (lat: ”Cannabis Sativa”, eng: ”Hemp Seed Oil”), är den fröolja som har den mest perfekta blandningen av essentiella fett­syror, de fettsyror som vår kropp inte själva kan tillverka utan som vi måste få oss genom kosten. Hampfröolja är torr och absorberas lätt av huden, och har särskilt positiv effekt på känslig hud. Det har vidare en antiinflam­matorisk och mjukgörande verkan, samtidigt som det ger huden alla essentiella fettsyror den behöver. Den hampfröolja som används är ekologiskt odlad och kallpressad från svensk odlare av s.k. industrihampa.

Jojobaolja (lat: “Simmondsia Chinensis”), är en olja som kommer från Jojobaplantans frön, vilka den nordamerikanska ursprungsbefolkningen använde för att behandla skador och sår på huden. Denna olja är mycket unik, då den inte innehåller några triglycerider som finns i alla andra vegetabiliska oljor utan nästan enbart s.k. enkelomättade fettsyror, och den har en mjukgörande effekt och binder fukt till huden, samt bidrar till att normalisera hudens talgproduktion, vilket gör den lämplig för såväl torr som fet hud. Oljan är organisk och kallpressad.

Kakaosmör (eng. ”Cocoa Butter”) är en s.k. fet olja som innehåller en hög grad av s.k. mättade och enkelomättade fettsyror som är särskilt bra på torr hud genom att skydda den mot uttorkning. Den är framställd från ekologiskt odlad kakao.

Karbamid (eng. ”Carbamid” or ”Urea”) är ett ämne som finns naturligt i vår hud, och som har en kraftigt fuktbindande egenskap och som därtill motverkar sveda. Det har därtill en bakteriedödande, svampdödande och konserverande effekt

Kokosolja (eng: ”Coconut Oil”) består nästan uteslutande av s.k. mättade fettsyror, och tillhör kategorin feta oljor, som gör torr hud mjuk och som skyddar den mot uttorkning. Den har därtill goda antiinflammatoriska egenskaper. Ekologisk och kallpressad.

Kreatinmonohydrat (eng. ”Creatine Monohydrate”) är ett ämne som finns naturligt i vår kropp men som inte vår kropp kan skapa utan som vi måste få i oss genom födan. Det består av de tre aminosyrorna arginin, glycin och metionin. Dessa har viktiga funktioner för bl.a. celldelningen och därmed vid sårläkning, samt för att återskapa kollagen och reparera s.k. fibroblastceller.

Lecitin består i huvudsak av en kombination av s.k. fosfolipider (fosforhaltiga fettceller som i sin tur utgörs av B-vitaminerna kolin och inositol) vilka naturligt återfinns i alla cellmembran. Därtill innehåller Lecitin små mängder av estrar av ovannämnda B-vitaminer samt fosfor. Lecitin är ett s.k. emulgeringsmedel, d.v.s. ett medel som får olja och vatten att blandas, detta genom att den har två sidor – en som fäster mot vatten, och en som fäster på allt annat än vatten. Ett emulgeringsmedel är nödvändigt om en créme/lotion ska kunna innehålla både vatten och olja, och det finns flera olika emul­geringsmedel att välja mellan. Men Lecitin har den fördelen, att huden släpper igenom dessa molekyler, och därmed även det vatten och den olja som fästs vid molekylerna, vilket gör att alla ingredienser lätt absorberas av huden. Lecitin har därtill en mjukgör­ande och lätt återfettande effekt på torr hud som vid exempelvis eksem och psoriasis. Och det har även bevisats kunna utjämna oregelbundenheter i huden. Lecitin används även för att kapsla in nanopartiklarna av guld och silver, vilket gör att dessa också lättare tränger igenom huden. Det lecitin som används kommer från sojabönor.

Natriumlaktat (eng. ”Sodium lactate”) är en kemisk förening mellan natrium och mjölksyra, och som bildas naturligt i vår kropp. Ämnet är en mycket effektiv fuktbindare och mjukgörare för huden.

Neemolja (lat: ”Azadirachta indica”) är en ayurvedisk olja som pressas ur från Neemträdets frön, som växer i Indien och delar av Afrika, där det betraktas som ett ”levande apotek”. Oljan är bl.a. antibakteriell, antiinflammatorisk och antioxidativ, och används mot hudsjukdomar.

Nyponfröolja (lat: ”Rosa Mochata”, eng: ”Rose Hip Seed Oil”) är den torraste av alla vegetabiliska oljor, men också den olja som har den högsta procentuella andelen fler­omättade fettsyror (omega 3 och omega 6), d.v.s. den mest näringsrika av alla oljor. Denna olja fungerar som ett komplement till dom övriga oljorna. Ekologiskt odlad och destillerad.

Ringblomsolja (lat: ”Calendula Officinalis”, eng: ”Calendula Oil”) har traditionellt ansetts som en hudläkande olja, för allt ifrån brännsår, frostskador, liggsår, hudsprickor, vid åder­brock och vid eksem. Den har en fuktgivande, blodstillande, lugnande och lätt samman­dragande effekt på huden. Verkar därtill antiseptiskt, inflammationshämmande och sår­läkande. Oljan är ekologisk och extraherad med etylalkohol.

Silverlaktat (eng. ”Silver lactate”) är en kemisk förening mellan silver och mjölksyra, som i vattenlöslig form bildar silverjoner. Och det är den silverförening som uppvisar de mest effektiva antibakteriella egenskaperna. Koncentrationen av silverjoner motsvarar 100 ppm, vilket mycket effektivt dödar alla former av bakterier, svampsporer och virus på huden, och därtill fungerar som ett konserveringsmedel för krämen. Mjölksyra är en kroppsegen syra, d.v.s. som naturligt bildas i vår kropp.

Vatten är den största ingrediensen och utgör det kolloidala silvret. Vattnet är avjoniserat och steriliserat genom kokning

Vitamin A (Retinyl-Palmitat). Vitamin A är en samlingsbeteckning för en kategori organ­iska föreningar, vilka tillsammans är viktiga för en mängd olika funktioner i kroppen. Retinyl­-Palmitat som här används, är den s.k. ester-formen av vitamin A, vilket omvand­las till ämnet retinol (en annan typ av vitamin A) när det kommer in i huden. Det är bevisat att retinol reducerar rynkor, bleker mörka hudfläckar och har en mjukgörande verkan.

Vitamin B (B3 – Niacin) är ett vitamin som normalt finns i mycket av det vi äter, och är viktig för att cellerna ska hålla sig friska. Detta vitamin har därtill en fuktgivande effekt.

Vitamin C (s.k. MAP – Magnesium-Askorbyl-Fosfat), är C-vitamin (askorbinsyra) bundet till magnesium och fosfat, som är särskilt framtaget för hudvårdsprodukter, då det inte är lika irriterande som ren askorbinsyra, och dessutom skyddar mot UV-ljus. C vitamin har en boostande effekt på hudens produktion av kollagen, har antiinflammatoriska och anti­oxiderande egenskaper.

Vitamin C (s.k. Ester-C – Askorbyl-Palmitat). Vitamin C (askorbinsyra) är i sig självt vatten­löslig, men dess salter såsom denna är syraneutrala och fettlösliga. Vitamin C är viktig så att huden kan bygga upp ämnet kollagen, det som gör huden fast. Det har även en skyddande effekt mot UVB-strålning, och skyddar på så sätt mot solskador, och hämmar bildningen av brunt pigment.

Vitamin D (D3 – Kolekalciferol). Vitamin D finns är ett samlingsnamn för två vitaminer – vitamin D2 och vitamin D3. Vitamin D3 är ett hormonliknande ämne som bildas i huden hos människor och djur under påverkan av solens ljus, varefter det absorberas in kroppen där det har en viktig funktion. D-vitamin har en förmåga att binda fukt i huden och skyddar också huden mot UV-ljus, varför det används i krämer mot brännskador.

Vitamin E (Tokoferol) är en stark antioxidant som framförallt hjälper andra oljor ibland­ningen och de som finns naturligt i huden från att oxidera (härskna). Vitamin E hjälper huden på flera sätt, bl.a. har det en klådstillande effekt och är mycket effektivt mot eksem, torr hud, brännsår, hudbristningar, ärr och skadad hud.