Hudserum med Kolloidalt Guld och Silver

Guld och Silver Hudserum

Av Per Dahlin, 2016-10-04

Ett hudserum för huden skiljer sig från en hudcréme/hudlotion genom att innehållet är koncentrerat och mängden olja och utfyll­nadsämnen är minimerat. Därtill innehåller hudserum ingredienser i höga koncentrationer som är alltför dyra att ha i tillräckligt höga koncentrationer i vanliga crémer/lotions, ingredienser vilka alla har vetenskapligt beprövad gynnsam effekt på huden.

Jag har ambitionen att göra det ultimata hudserumet; ett hudserum som både innehåller kolloidalt guld och kolloidalt silver, men också ingredi­enser som man annars bara hittar i de dyraste och mest exklusiva kom­mersiella produkterna. Inga konserveringsämnen, färg­ämnen, eller par­fymerande ämnen ingår, ej heller något som kan misstänkas vara verk­ningslöst eller skadligt. Utan endast ämnen som är naturligt förekom­mande i vår kropp, eller som har vegetabiliskt ursprung.

Ingredienserna är i skrivande stund inte hundraprocentigt fastställda, och detsamma gäller proportionerna. Och mycket talar för att ytterligare ingredienser kommer att ingå, varför produkten kan betraktas vara i en utvecklingsfas. Och av denna anledning så säljer jag också detta hud­serum till ett rabatterat pris.

Detta hudserum är både vatten- och oljebaserat. Jag tillverkar också ett liknande hudserum som är enbart vattenbaserat.

Användning:

Hudserumet finns i små tuber som rymmer 15 gram, ca 17 ml. Det har en lättflytande konsistens, mörkbrun färg, en svag citruslukt och ett lågt pH-värde. Den är avsedd att användas i ansiktet, men kan användas på hela kroppen. Man tvättar först av huden och torkar den med en ren handduk, skakar tuben väl, klämmer ut några droppar i handflatan och masserar sedan försiktigt in serumet i huden med fingertopparna. Därefter tar man gärna några droppar kallt vatten och masserar in ovanpå, detta för att binda extra fukt. Låt sedan huden lufttorka. Om huden är känslig eller uttorkad så känns huden varm och rodnad uppstår lätt. Applicera då mera vatten och massera in i huden, och upprepa detta tills huden inte längre känns varm. Rodnaden kan sitta kvar ett tag. Låt serumet sitta kvar minst 4 timmar, och undvik att tvätta huden med vanlig tvål. Normalt räcker det att man endast sköljer ansiktet med ljummet vatten, even­tuellt med mild tvål med lågt pH-värde, ex.vis Lactacyd.

Ingredienser:

Huvudingredienserna i detta hudserum är guld och silver i form av extremt små (ca: 10 nanometer i diameter runda nanopartiklar), detta såsom s.k. liposomalt inkapslat kolloidalt guld och silver, där koncentrationen för både guld och silver är ca: 200 ppm vardera. Både guldet och silvret håller högsta möjliga renhet – 99.99%. Nanopartiklarna har till­verkats utifrån s.k. ”grön syntes” där ett extrakt av gurkmeja samt cannabis/hampa har använts. Detta innebär att de ämnen som finns i gurkmeja och cannabis/hampa både omvandlar guld- och silver­jonerna till dito nanopartiklar, samt även fäster på dessa nanopartiklars yta så att dessa inte växer sig för stora. Nanopartiklarna har sedan i sin tur kapslats in i ett skydd­ande dubbelt (s.k. liposomalt) lager av lecitin (som består av s.k. fosfolipider, ämnen som finns naturligt i alla cellmembran, inkl. i vår hud).

Silverföreningen silverlaktat med en koncentration motsvarande 100 ppm har därtill tillsatts i syfte att förstärka effekten mot mikrober, samt gör att inget konserveringsmedel behöver tillsättas, något som även gör detta hudserum till en ytterst effektiv sårsalva.

Och en mindre mängd av några noga utvalda vegatabiliska oljor som tillför huden olika slags fettsyror ingår också. Samt några noga utvalda ämnen som normalt finns i vår hud, i vår kropp eller i växter, inklusive flera viktiga vitaminer i både vatten­löslig och fettlöslig form, ingredienser som alla har olika positiva effekter på huden.

Vatten:

Kolloidalt Guld har flera olika gynnsamma biologiska effekter. Det verkar dels antiinflam­matoriskt, d.v.s. motverkar inflammation, detta genom att de hämmar produktionen av cytokiner, de signalbärande proteiner som aktiverar immunförsvaret, och som ofta gör att det uppstår en överreaktion i huden som hindrar läkningsprocessen. Det verkar också antioxi­derande, d.v.s. motverkar att huden åldras på ett onaturligt sätt genom påverkan av oxi­derande ämnen som den hela tiden blir utsatt för. Men dessutom motverkar guld­nano­partiklar nedbrytningen av kollagen, det ämne som fungerar som stödvävnad i bl.a. vår hud, detta genom att den s.k. metallproteinasen hämmas. Och det bidrar till och med att öka produktionen av detta kollagen i huden.

Kolloidalt Silver dödar bakterier, virus och svampar och fungerar därmed som konser­veringsmedel för detta hudserum. Men dödar också alla mikroorganismer som finns på huden som den appliceras på, och detta med en långtidsverkande effekt, då silverjoner sakta frigörs. Så medan dom övriga ingredienserna kan verka så ser silvret till att inga bakterier eller andra mikroorganismer kan frodas.

Vatten är volymmässigt den största ingrediensen. Vatten är en mycket viktig ingrediens, dels i sig själv men också för att kunna transportera de vattenlösliga ingredienserna in i huden. Det vatten som används är sterilt s.k. avjoniserat vatten, och utgörs av vattnet i det kolloidala guldet och silvret. D.v.s. inget extra vatten har tillsatts.

Oljor:

Den totala mängden oljor uppgår endast till ca: 6%, och är en balanserad blandning av torra, halvtorra, halvfeta och feta vegetabiliska oljor med kompletterande innehåll av olika s.k.  fettsyror. Oljorna är följande:

Arganolja (lat: ”Argania Spinosa L.”) Arganolja kommer från arganträdets frukter, ett träd som endast växer i Marocko, vilket gör den till den dyraste och mest exklusiva av alla vegetabiliska oljor. Oljan är tunn och tränger lätt och snabbt in i huden, och passar därför särskilt bra på tunn och känslig hud som annars är känslig för feta oljor, ex.vis runt ögonen. Oljan har en dokumenterad förmåga att motverka hudens uttorkning samt minskar upp­komsten av rynkor och ärr­bildning. Oljan är därtill antiinflammatorisk och med hög halt av omega-6 fettsyra, vitamin E, betakarotener, fettsyror, växtsteroler och antioxidanter. Arganoljan här är ekologisk och kallpressad.

Citronmelissolja (lat: ”Melissa Officinalis”) är en medicinalväxt som man framställer en s.k. essentiell olja från, vilken har många positiva egenskaper, och som förutom den angenäma citrusdoften så har den exceptionellt höga antioxidanta egenskaper, och den är dokumenterat effektiv mot virus, ex.vis herpesvirus, men också antiseptisk och inflammationshämmande. Ekologiskt odlad, ångdestillerad. Obs! Ytterst minimal mängd, motsvarande ca: 0.1% är tillsatt, vilket ger en svag citrusdoft.

Hampaextrakt / Cannabisextrakt (lat: ”Cannabis Sativa”) är extrakt från blomställningar och blad från växten hampa / cannabis, vilken innehåller s.k. fytocannabinoider, ämnen som fungerar som de s.k. endocannabinoider som finns i vår kropp, och som har en lång rad viktiga funktioner för vår hälsa. Extraktet är koncentrerat och har en särskilt hög koncen­tration av cannabidiol (CBD). Det har tillverkats utifrån extraktion med kemiskt ren alkohol där alkoholen sedan försiktigt kokas bort. Hampan/cannabisen kommer från svcensk odlare av s.k. industrihampa och är ekologiskt odlad.

Hampfröolja (lat: ”Cannabis Sativa”, eng: ”Hemp Seed Oil”), är den fröolja som har den mest perfekta blandningen av essentiella fett­syror, de fettsyror som vår kropp inte själva kan tillverka utan som vi måste få oss genom kosten. Hampfröolja är torr och absorberas lätt av huden, och har särskilt positiv effekt på känslig hud. Det har vidare en antiinflam­matorisk och mjukgörande verkan, samtidigt som det ger huden alla essentiella fettsyror den behöver. Den hampfröolja som används är ekologiskt odlad och kallpressad från svensk odlare av s.k. industrihampa.

Jojobaolja (lat: “Simmondsia Chinensis”), är en olja som kommer från Jojobaplantans frön, vilka den nordamerikanska ursprungsbefolkningen använde för att behandla skador och sår på huden. Denna olja är mycket unik, då den inte innehåller några triglycerider som finns i alla andra vegetabiliska oljor utan nästan enbart s.k. enkelomättade fettsyror, och den har en mjukgörande effekt och binder fukt till huden, samt bidrar till att normalisera hudens talgproduktion, vilket gör den lämplig för såväl torr som fet hud. Oljan är organisk och kallpressad.

Kokosolja (eng: ”Coconut Oil”) består nästan uteslutande av s.k. mättade fettsyror, och tillhör kategorin feta oljor, som gör torr hud mjuk och som skyddar den mot uttorkning. Den har därtill goda antiinflammatoriska egenskaper. Ekologisk och kallpressad.

Nyponfröolja (lat: ”Rosa Mochata”, eng: ”Rose Hip Seed Oil”) är den torraste av alla vegetabiliska oljor, men också den olja som har den högsta procentuella andelen fler­omättade fettsyror (omega 3 och omega 6), d.v.s. den mest näringsrika av alla oljor. Denna olja fungerar som ett komplement till dom övriga oljorna. Ekologiskt odlad och destillerad.

Ringblomsolja (lat: ”Calendula Officinalis”, eng: ”Calendula Oil”) har traditionellt ansetts som en hudläkande olja, för allt ifrån brännsår, frostskador, liggsår, hudsprickor, vid åder­brock och vid eksem. Den har en fuktgivande, blodstillande, lugnande och lätt samman­dragande effekt på huden. Verkar därtill antiseptiskt, inflammationshämmande och sår­läkande. Oljan är ekologisk och extraherad med etylalkohol.

Vatten- och fettlösliga tillsatser:

ALA (Alfa-Lipoinsyra) är en svavelförening som kroppen själv tillverkar, och som är viktig för cellernas respiration (så att cellerna kan ta in näringsämnen och avge avfall). Ämnet kallas för den ”universella antioxidanten”, då den är både fett- och vattenlöslig, vilket innebär att den kan passera igenom hudcellernas lipidlager. ALA har därtill ca: 400 gånger kraftigare anti­oxidativ effekt än vad vitaminerna C och E har (de vitaminer som är kända för de starkaste antioxidativa effekterna). Ämnet verkar även antiinflam­ma­toriskt, samt en sam­man­dragande effekt på hudens porer. Det får helt enkelt huden att se yngre ut.

Aloe Vera (lat ”Aloe barbadensis”) är kanske den mest kända växten med hudläkande egenskaper. Koncentrationen motsvarar ca: 95% ren Aloe Vera Gel.

Lecitin består i huvudsak av en kombination av s.k. fosfolipider (fosforhaltiga fettceller som i sin tur utgörs av B-vitaminerna kolin och inositol) vilka naturligt återfinns i alla cellmembran. Därtill innehåller Lecitin små mängder av estrar av ovannämnda B-vitaminer samt fosfor. Lecitin är ett s.k. emulgeringsmedel, d.v.s. ett medel som får olja och vatten att blandas, detta genom att den har två sidor – en som fäster mot vatten, och en som fäster på allt annat än vatten. Ett emulgeringsmedel är nödvändigt om en créme/lotion ska kunna innehålla både vatten och olja, och det finns flera olika emul­geringsmedel att välja mellan. Men Lecitin har den fördelen, att huden släpper igenom dessa molekyler, och därmed även det vatten och den olja som fästs vid molekylerna, vilket gör att alla ingredienser lätt absorberas av huden. Lecitin har därtill en mjukgör­ande och lätt återfettande effekt på torr hud som vid exempelvis eksem och psoriasis. Och det har även bevisats kunna utjämna oregelbundenheter i huden. Lecitin används även för att kapsla in nanopartiklarna av guld och silver, vilket gör att dessa också lättare tränger igenom huden. Det lecitin som används kommer från sojabönor.

Vattenlösliga tillsatser:

DMAE, eller Dimetyletanolamin, är en i kroppen naturligt förekommande kemisk substans som bildar ämnet acetylkolin, vilket bl.a. bidrar till att göra huden fast (en viktig orsak till varför åldrande hud också bli slapp är bristen på acetylkolin), så ämnet har en föryngrande effekt på huden, och slätar på så sätt ut rynkor.

Ferulsyra (eng. ”Ferulic Acid”) är en syra som finns i fröskalen och i cellväggarna hos många frukter och växter. Den har en stark antioxidativ effekt och skyddar huden mot fria radikaler, ökar produktionen av kollagen, verkar antiinflammatoriskt, skyddar mot solskador och underlättar för andra substanser att tränga in i huden.

Extrakt av Albizia (lat: ”Albizia julibrissin”, även kallat ”persiskt silkesträd”, ”silkesträd”, ”rosa silkesträd” och ”mimosaträdet”) är en av de viktigaste växterna inom traditionell kinesisk medicin, och har en föryngrande effekt på huden genom sin dokumenterade förmåga att kunna motverka åldrande. Är därtill en stark antioxidant.

Extrakt av Granatäpple (eng. ”Pomegrenade extract”) innehåller s.k. ellagsyra, som finns i många frukter och grönsaker, men alltså särskilt mycket i denna frukt. Denna syra är en stark anticarcinogen, d.v.s. motverkar hudcancer. Och den motverkar dessutom att pigment­fläckar uppstår.

Extrakt av Grönt Té (eng ”Green Tea Extract”) har också visat sig kunna skydda mot hudcancer och skador som uppstår från alltför intensivt solbadande. Det har därtill anti­inflammatorisk och hämmar den s.k. metalloproteinasen (som bryter ner hudens kollagen och elasticin) som får huden att åldras.

Hyaluronsyra (eng. ”Hyaluronic acid”) är en i vår kropp naturligt förekommande ämne, som trots sitt namn inte är en syra utan en slags sockermolekyl, vilken har en kraftig vatten­abnsorberande förmåga. Utan detta ämne så skulle vår hud se ut som ett russin, och därmed binder den fukt till huden. Dessutom har den en mycket viktig funktion vid sårläkning och vid inflamma­tioner.

Kreatinmonohydrat (eng. ”Creatine Monohydrate”) är ett ämne som finns naturligt i vår kropp men som inte vår kropp kan skapa utan som vi måste få i oss genom födan. Det består av de tre aminosyrorna arginin, glycin och metionin. Dessa har viktiga funktioner för bl.a. celldelningen och därmed vid sårläkning, samt för att återskapa kollagen och reparera s.k. fibroblastceller.

Natriumlaktat (eng. ”Sodium lactate” är en kemisk förening mellan natrium och mjölksyra och som bioldas naturligt i vår kropp. Ämnet är en mycket effektiv fuktbindare och mjukgörare för huden.

Resveratrol är en s.k., polyfenol som finns naturligt i skalen på röda druvor, i vissa bär och i choklad. Det är en stark s.k. antioxidant, och som också verkar anti­inflammatoriskt.

Silverlaktat (eng. ”Silver lactate”) är en kemisk förening mellan silver och mjölksyra, som i vattenlöslig form bildar silverjoner. Och det är den silverförening som uppvisar de mest effektiva antibakteriella egenskaperna. Koncentrationen av silverjoner motsvarar 100 ppm, vilket mycket effektivt dödar alla former av bakterier, svampar och virus på huden, och därtill fungerar som ett konserveringsmedel för hudserumet. Mjölksyra är en kroppsegen syra, d.v.s. som naturligt bildas i vår kropp.

Sklerotiumgummi (eng. ”Sclerotium Gum”, chem. ”Scleroglukan”) är en s.k. polysackarid som tillverkas genom jäsning av glukos med hjälp av en speciell bakterie (Sclerotium rolfsii), och som har en mycket hög förmåga att absorbera och binda vatten, och bildar ett gel som därmed även har en återfuktande effekt på huden. Sklerotiumgummi har också visat sig trigga igång något som kallas för keratinocytodifferentiering, vilket innebär att den skyddar hudcellerna genom att stimulera hudens egen produktion av kolesterol och lipider.

Vitamin B (B3 – Niacin) är ett vitamin som normalt finns i mycket av det vi äter, och är viktig för att cellerna ska hålla sig friska. Detta vitamin har därtill en fuktgivande effekt.

Vitamin C (Magnesium-askorbyl-fosfat, MAP), är C-vitamin (askorbinsyra) bundet till magnesium och fosfat, som är särskilt framtaget för hudvårdsprodukter, då det inte är lika irriterande som ren askorbinsyra, och dessutom skyddar mot UV-ljus. C vitamin har en boostande effekt på hudens produktion av kollagen, har antiinflammatoriska och anti­oxiderande egenskaper.

Fettlösliga tillsatser:

Allantoin är ett naturligt förekommande ämne i ämnesomsättningen hos växter och hos de flesta levande varelser inkl. människor. Ämnet har visat sig effektivt på svårläkta sår, vilket man indirekt upptäckte redan under första världskriget, då man lärde sig att sår där det fanns fluglarver läkte mycket snabbare. Och dessa larver (liksom även sniglar) avsöndrar just detta ämne. Ämnet framställs idag genom extraktion av växten vallört, som innehåller särskilt hög koncentration av detta ämne.

Koenzym Q10 (Ubiquinone) är liksom ALA (se ovan) viktig för cellernas respiration, d.v.s. så att cellerna överhuvudtaget ska kunna leva, men produceras inte i kroppen utan måste till­föras via födan (finns särskilt i proteinrika födoämnen). Och de som äter mediciner i form av statiner (kolestorsänkande) och beta-blockerare (mot högt blodtryck) får brist av detta ämne. Men även under stress och med stigande ålder så minskar kroppens förmåga att kunna uppta detta viktiga ämne. Q10 är en stark antioxidant, och hjälper på så sätt både att det neutraliserar de skadliga fria radikalerna, vilket är den viktigaste orsaken till att huden åldras. Men det hjälper även huden att producera de viktiga ämnena kollagen, elastin och flera andra viktiga ämnen som vår hud behöver för att hålla sig frisk och mjuk.

Vitamin A (Retinyl-Palmitat). Vitamin A är en samlingsbeteckning för en kategori organ­iska föreningar, vilka tillsammans är viktiga för en mängd olika funktioner i kroppen. Retinyl­-Palmitat som här används, är den s.k. ester-formen av vitamin A, vilket omvand­las till ämnet retinol (en annan typ av vitamin A) när det kommer in i huden. Det är bevisat att retinol reducerar rynkor, bleker mörka hudfläckar och har en mjukgörande verkan.

Vitamin C (s.k. Ester-C – Askorbyl-Palmitat). Vitamin C (Askorbinsyra) är i sig självt vatten­löslig, men dess salter såsom denna är syraneutrala och fettlösliga. Vitamin C är viktig så att huden kan bygga upp ämnet kollagen, det som gör huden fast. Det har även en skyddande effekt mot UVB-strålning, och skyddar på så sätt mot solskador, och hämmar bildningen av brunt pigment.

Vitamin D (D3 – Kolekalciferol). Vitamin D finns är ett samlingsnamn för två vitaminer – vitamin D2 och vitamin D3. Vitamin D3 är ett hormonliknande ämne som bildas i huden hos människor och djur under påverkan av solens ljus, varefter det absorberas in kroppen där det har en viktig funktion. D-vitamin har en förmåga att binda fukt i huden och skyddar också huden mot UV-ljus, varför det används i krämer mot brännskador.

Vitamin E (Tokoferol) är en stark antioxidant som framförallt hjälper andra oljor ibland­ningen och de som finns naturligt i huden från att oxidera (härskna). Vitamin E hjälper huden på flera sätt, bl.a. har det en klådstillande effekt och är mycket effektivt mot eksem, torr hud, brännsår, hudbristningar, ärr och skadad hud.